Backgammon info.gr. Τα πάντα για το Backgammon
BACKGAMMON ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

ΠΙΣΩ

Τάβλι

Το Backgammon σε όλο το κόσμο

backgammon παιχνίδια και παραλλαγές

Τα ονόματα, οι παραλλαγές και τα παιχνίδια του Backgammon σε όλο το κόσμο

Οι άνθρωποι που παίζουν συχνά backgammon, θα διαπιστώσουν μερικές φορές, ότι πια δεν υπάρχει ενδιαφέρον στο παιχνίδι και ότι οι ικανότητες τους δεν δοκιμάζονται από ένα σημείο και έπειτα, λόγω της ίδιας αρχικής θέσης των πιονιών και του περιορισμένου αριθμού των στρατηγικών κινήσεων. Μόλις κάποιος παίξει αρκετό backgammon όλες οι κινήσεις και η στρατηγικές περιορίζονται στους ίδιους νόμους και ο πιθανοί ίδιοι συνδυασμοί των αριθμών των ζαριών κάνουν το παιχνίδι να είναι πάνω κάτω το ίδιο. Ακριβώς όπως υπάρχουν παραλλαγές στο κλασικό σκάκι, το ίδιο πράγμα συνέβη και με το κλασικό backgammon. Υπάρχουν άλλες εκδόσεις και παραλλαγές του backgammon, είτε υβρίδια του αρχικού είτε παραλλαγές που δεν μπορούν να καταγραφούν σε κατάλογο λόγω των πρόσθετων και ιδιαιτέρων κανόνων τους. Που αναπτύχτηκαν τις περισσότερες φορές για να δώσουν καινούργιο ενδιαφέρον στο παιχνίδι. Είναι σημαντικό για έναν παίκτη να γνωρίζει διαφορετικούς τύπους backgammon προκειμένου να αντεπεξέλθει στις νέες προκλήσεις και να ανανεώσει το παιχνίδι του με πολλαπλάσια στρατηγικά σχέδια και με περιπλοκότερα συστήματα. Χαρακτηριστικό πράδειγμα είναι η κατανόηση του συστήματος του ζαριού πρόκλησης του διπλασιασμού πόντων που επιτρέπει στους παίκτες να κερδίζουν πολύ περισσότερους πόντους, ανεβάζοντας την πρόκληση σε μια παρτίδα backgammon. Έχουν πολύ ενδιαφέρον οι διαφορετικές εκδόσεις και παραλλαγές των κανόνων backgammon. Οι τροποποιήσεις οφείλονται στους διαφορετικούς παραδοσιακούς κανόνες της κάθε χώρας ή περιοχής και άλλες σε απλές αλλαγές που γίνονταν στο πέρασμα του χρόνου για την ανανέωση της τακτικής στο παιχνίδι. Διαφορές μπορούν να βρεθούν στο σημείο αφετηρίας, σε περιορισμούς ορισμένων κινήσεων ή ακόμα και στην απαγόρευση κάποιων. Άλλες πάλι παραλλαγές δίνουν ειδικές ιδιότητες στις ζαριές.


Μια από τις δημοφιλέστερες παραλλαγές backgammon είναι το Αcey-Deucey. Οι παίκτες αρχίζουν το παιχνίδι χωρίς τα πιόνια πάνω στο τάβλι. Άντ’ αυτού ο στόχος είναι να βάλουν τα πιόνια μέσα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αρχίσουν να παίζουν. Η ζαριά Ασσόδυο (1 και 2) επιτρέπει στο παίκτη να επιλέξει διπλές της επιλογής του και επίσης μπορεί να επιλέξει να ξαναπαίξει για μια ακόμη φορά. Υπάρχουν επίσης παραλλαγές του Αcey-Deucey: το αμερικανικό Αcey-Deucey, δημοφιλής στο Αμερικανικό Πεζικό και ναυτικό από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η διαφοροποίηση από το αρχικό Acey-Deucey είναι ότι οι παίκτες αρχίζουν με όλα τα πιόνια εκτός του πλαίσιου. Ο νικητής της πρώτης ζαριάς ξαναπαίζει. Όταν ένας παίκτης ρίχνει 1 και 2 μπορεί να παίξει όποιες διπλές επιθυμεί και μετά ξαναπαίζει για έναν ακόμα γύρο. Ο νικητής σημειώνει έναν πόντο για κάθε πιόνι μέσα στον πίνακα του αντιπάλου. Σε αυτή την παραλλαγή δεν χρησιμοποιείτε ο κύβος διπλασιασμού. Κατόπιν υπάρχει το ευρωπαϊκό Αcey-Deucey, όπου η μόνη διαφορά με το Αμερικάνικο είναι ότι οι διπλές παίζονται και από τις δύο πλευρές. Υπάρχει επίσης η ελληνική παραλλαγή Αcey-Deucey με μοναδικό χαρακτηριστικό γνώρισμά του, ένας παίκτης μπορεί να αναγκάσει τον αντίπαλό του να χτυπήσει ένα από τα πιόνια του. Τέλος υπάρχει το μεξικάνικο Αcey-Deucey, στο οποίο επιτρέπετε μόνο μέχρι 5 πιόνια σε κάθε θέση.


Έπειτα είναι οι παραλλαγές της ανατολικής Μεσογείου και ελληνικές παραλλαγές του Backgammon. Πιστεύω ότι είναι οι πιο ενδιαφέρουσες παραλλαγές μιας και από αυτή την περιοχή κατάγεται το backgammon. Το «Φεύγα», μια ελληνική παραλλαγή παρόμοια με το τουρκικό Moultezim και το ρωσικό Narde, όπου απαγορεύετε το χτύπημα των πιονιών του αντιπάλου ακόμα κι αν υπάρχει μόνο ένα σε μια θέση. Κάθε παίκτης ξεκινά το παιχνίδι με δεκαπέντε πιόνια στην κάτω δεξιά πλευρά του πίνακα, διαγώνια μεταξύ τους. Και οι δύο παίκτες κινούνται με την ίδια κατεύθυνση από τα αριστερό προς το δεξιά γύρω από τον πίνακα. Το Gul Bara πολύ παρόμοιο με το τουρκικό Moultezim (η αντίστοιχη ελληνική παραλλαγή στο τάβλι λέγεται Γκιούλ) έχει επίσης το μοναδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα ότι ένα πιόνι ελέγχει μια θέση και οι διπλές είναι πολύ ισχυρές. Όταν κάποιος φέρει διπλές του επιτρέπεται να παίξει την ζαριά με τον παραδοσιακό τρόπο αλλά έπειτα παίζει και τις ακόλουθες διπλές, μέχρι τις εξάρες, αν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να παίξει όλες τις διπλές, τις συνεχίζει ο αντίπαλος. Υπάρχει και το Πλακωτό, που είναι και το δημοφιλέστερο στην Ελλάδα. Τα τρία βασικα παιχνίδια Φεύγα, Πλακωτό και Πόρτες και σπανιότερα το Γκιούλ μαζί, ονομάζονται Τάβλι και είναι συνήθως παίζονται το ένα μετά από το άλλο μέχρι τρεις, πέντε, ή και επτά πόντους στην κάθε παρτίδα. Το διαφορετικό χαρακτηριστικό του Πλακωτού είναι ότι τα πιόνια του αντιπάλου αντί να βγαίνουν στην μπάρα όταν χτυπιούνται από τον άλλο παίκτη, απλά κλειδώνονται στην θέση (πλακώνονται) τους μέχρι ο παίκτης να τα απελευθερώσει. Ένα παρόμοιο παιχνίδι παίζεται και στη Βουλγαρία αποκαλούμενο Tapa. Οι Πόρτες, η τρίτη έκδοση του ελληνικού backgammon (τάβλι) είναι παρόμοιο με το backgammon, με την μόνη διαφορά ότι ο νικητής της πρώτης ζαριάς έχει την άδεια να ξαναρίξει τα ζάρια πριν ξεκινήσει να παίζει. Ο νικητής σημειώνει έναν πόντο για κάθε παιχνίδι και σημειώνει δύο πόντους όταν κερδίζει με gammon (διπλό). Το Gioul, ένα παιχνίδι που προέρχεται από την Τουρκία, το στήσιμο και η μετακίνηση των πιονιών είναι ίδιο με το Φεύγα και Gul Bara. Το μοναδικό ξεχωριστό χαρακτηριστικό του Gioul είναι ο τρόπος που λειτουργούνοι διπλές. Στα παιχνίδια και τις παραλλαγές στο ελληνικό τάβλι και στα τούρκικα παιχνίδια tavla δεν περιλαμβάνετε στο παιχνίδι ζάρι πρόκλησης διπλασιασμού όπως στην διεθνή μορφή του παιχνιδιού. Τέλος, υπάρχει το παιχνίδι «χωρίς λήξη», του Νικόλα Φραντζή, ένας συνδυασμός Πόρτες και Πλακωτό.


Τα σύγχρονα παιχνίδια backgammon είναι επίσης πολυάριθμα και διαφορετικά. Hypergammon, είναι μια παραλλαγή στην οποία οι παίκτες έχουν μόνο 3 πιόνια ο κάθε ένας και αρχίζει με ένα πιόνι στο 24ο, 23ο και 22ο σημείο του πίνακα. Αυτό το παιχνίδι είναι αυτό που καλούμε έντονα-λυμένο παιχνίδι. Το Nackgammon είναι ακόμα μια παραλλαγή από τον Nack Ballard. Η μόνη διαφορά είναι στο ξεκίνημα. Κάθε παίκτης αρχίζει με 2 πιόνια στη 24η θέση, 2 πιόνια στη 23η θέση, 3 πιόνια στην 8η και 4 πιόνια στη 13η και 6η θέση. Κάθε παίκτης έχει 15 πιόνια συνολικά αλλά με 2 πιόνια δύο θέσεις πίσω από το κανονικό backgammon, έτσι είναι δύσκολο το παιχνίδι να αναπτυχθεί γρήγορα απλά σε έναν αγώνα τρεξίματος. Αυτή η έκδοση απαιτεί περισσότερη στρατηγική σκέψη και λιγότερη τύχη. Το Παλαιό Αγγλικό backgammon, επιτρέπει όχι παραπάνω από 5 πιόνια σε κάθε θέση. Αυτό το χαρακτηριστικό εμποδίζει πολλές κινήσεις που ειδάλλως θα επιτρέπονταν. Ο παίκτης έχει την άδεια να επιλέξει εάν θέλει να παίξει μόνο το ένα ζάρι. Το LongGammon είναι ίδιο με το κανονικό backgammon εκτός από ότι κάθε παίκτης αρχίζει με όλους τα πιόνια του στην αρχική θέση του αντιπάλου, έτσι καθιστά το παιχνίδι κρατήσει για περισσότερη ώρα. Το Misere (backgammon που χάνει) είναι μια έκδοση του backgammon όπου η μόνη διαφορά είναι το ότι ο στόχος του παιχνιδιού είναι να χάσει ο παίκτης. Ο τελευταίος παίκτης μου μένει με τα πιόνια μέσα στο τάβλι, κερδίζει. Στο Bradspel, μια σουηδική παραλλαγή του backgammon, επίσης δεν περιλαμβάνεται το ζάρι πρόκλησης διπλασιασμού στους κανόνες του παιχνιδιού.


Υπάρχουν πολύ περισσότερες παραλλαγές και εκδόσεις του backgammon που βασίζονται καθαρά σε συγκεκριμένες ικανότητες και τεχνικές. Παραδείγματος χάριν το backgammon ντόμινο, στο οποίο οι παίκτες χρησιμοποιούν τα ντόμινο αντί για τα ζάρια. Ή το Grasshopper, ένα παιχνίδι-αγώνας στο οποίο δεν χρησιμοποιούνται ζάρια .
Για να ολοκληρώσουμε είναι σίγουρο ότι υπάρχουν πολυάριθμες άλλες εκδόσεις και παραλλαγές backgammon που είναι δύσκολο να ομαδοποιηθούν ή να τα απαριθμήσουμε λόγω των μικρών διαφορών ή των ιδιαίτερων κανόνων τους. Υπάρχουν επίσης διαφορετικές μορφές τουρνουά και διαφορετικοί νόμοι του backgammon. Κάποιος που θέλει να μάθει τα πάντα για όλες τις διαφορετικές παραλλαγές του backgammon, τους διαφορετικούς κανόνες και οι διαφορετικούς τύπους τουρνουά θα πρέπει να αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια! Θα ήταν ο απόλυτος φανατικός φίλος του backgammon!

ΕΛΛΑΔΑ : Τάβλι - Πλακωτό - Πόρτες - Φεύγα - Γκιούλ

ΤΟΥΡΚΙΑ : TAVLA - MOUTLEZIM - GIOUL

ΑΓΓΛΙΑ : TABLES - BACKGAMMON - GAMMON

ΗΠΑ : BACKGAMMON - ACEY DEUCEY

ΙΣΡΑΗΛ : SHESH BESH

ΓΕΡΜΑΝΙΑ : PUFF

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ : GIOUL BARA

ΙΡΑΝ : TAU - TAKHTEH NARD

ΓΑΛΛΙΑ : TRIC TRAC

ΡΩΣΙΑ : NARDE

ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ : SHESH BESH - GIOUL

ΤΣΕΧΙΑ : VRHCADY

ΙΣΠΑΝΙΑ : TABLAS REALES - CHAQUETE

ΙΤΑΛΙΑ : TAVOLE REALE

ΙΑΠΩΝΙΑ : SUGOROCU

 

www.backgammoninfo.gr is a website dedicated to backgammon. Everything about backgammon. A creation of WEB-SOLUTIONS LTD

WEB-SOLUTIONS LTD © BACKGAMMON INFO.GR